Monday, December 27, 2010

~ Happy Anniversary Abah & Mak yang ke-30 Tahun ~

Assalamualaikum WBT...

Just nak Wish kat Abah & Mak....

Sempena 28 Disember 1980 Happy Anniversary yang ke-30 Tahun
Hj Ahmad Tharmizi bin Mohd Isja
&

Hjh Fatimah binti Hj Abdul Wahab


Semoga Berbahagia & Berkekalan Hingga Ke Syurga...
InsyaAllah...
Aminnnn~~~~

Kami amat menyayangimu.....Dari Anak-anak....
:: Mohd Faiz ::
:: Mohd Shahir ::
:: Mohd Arif ::
:: Siti nor Afiqah ::
:: Muhammad Hanifuddin ::

Mak & Abah
~ Thanks ~

video

Video Dibuat Khas utk Abah & Mak...
Soalan2 yang perlu dijawab...Ada jawapan yang tepat & ada yg salah...
hahahahah.....Saksikanlah.....

~ Danga Bay ~

Assalamualaikum WBT...

Nak sambung citer jalan2 ritu...
Tapi mls nk citer pnjg2....
Layan gamba jela ek...
Enjoy!!!~~

Balik dari Danga Bay tros ke umah then ke Leisure Mall, Maraton tgk movie....
08.05pm-09.50pm - Hantu Kak Limah Balik Rumah...
09.50pm-12.00am - The Chronicles of Narnia...
Memg best....

~ Nak Start...Mainan ni kita kna kayuh sendiri then jln... ~

~ Fendi la plak.....hahaha ~

~ Pintu Gerbang Petting Zoo, Danga Bay...best2~~~
~ Thanks for All ~


Thursday, December 23, 2010

~ Mini Zoo Saleng ~

Assalamualaikum WBT....

22/12/10 - Akhirnya hajat aku ngan fendi untuk pergi ke Mini Zoo Saleng terlaksana....
Setelah sekian lama kami merancang, akhirnya berjaya juga...hehehe~~~~
Ini kerana rancangan lawatan ke Hospital Sultanah Aminah bersama2 hairi tergendala akibat dari kelecehan sistem untuk melawat....mcm2 karenah....takutnyer time practical nanti dpt staff begini...mintak dijaohkan...

SUDAH!!!!!Aku bukan bercerita psl lawatan ke HSA, tapi kunjungan ke Mini Zoo ini....
Untuk org Johor, mungkin tahu dimana ia terletak...berdekatan dgn senai ke arah Kulai jika dari Skudai...Itulah Saleng....

Seperti biasa aku pergi bersama2 fendi menaiki keretanya...Almaklumlah...aku ni harap je dah ade lesen!!!...tapi haram x bwk2 lagi!!!!huhuhu~~~~
Kami pergi dlm pukol 12 lbh....sampai nk dekat2 kol 1ptg...
tghari br dpt kuar....nasib kawasannya sgt redup...so xterasa kepanasan tghari yang panas itu...

Haiwan2 yg ada tidaklah bnyk mana berbanding dgn Zoo Negara atau Zoo Negeri Johor...
tapi cukuplah sekadar menunaikan hajat untuk sampai disini....
Bayaran yang dikenakan sebanyak RM15 seorang...Sungguh mahal berbanding dgn Zoo Johor yang hanya memerlukan bayaran RM2 sahaja....Mungkin kerana ini adalah Zoo persendirian & Zoo Johor adalah milik kerajaan dan mungkin menerima subsidi untuk makanan haiwan2 nyer...
*agaknyer lah~~~

Antara haiwan yang plg bnyk adalah harimau, ikan arapaima dan kura2...apa yg kami nampak seperti tempat kura2 bertelur, tempat penetasannya dan juga anak2 yang sudah menetas...memg comel...tapi terlupa utk snap gambar2 mereka.... :'(
Arapaima memg bnyk...sumer saiz2 yg sgt besar....kagum melihatnyer...itu klw dpt pancing....lenguh tgn....hehehehe~~~~
Anak harimau juga bnyk lahir disitu...Sempat kami bertanya, haiwan2 ini jinak kew???Seorang pekerja disitu memberitahu, haiwan2 ini sperti Anak Harimau, iguana & beruang akan dibawa keluar sangkar untuk beramah mesra dgn pengunjung...Tapi ia dikeluarkan pd hari Ahad...mgkn kerana rmai penhunjung yg dtg...nsib kami kurg baik dari segi itu sbb xdpt bergambar secara dekat dgn mereka....tapi xpelaaa....lain kali dpt la kowt..InsyaAllah....

Kami berada dlm zoo ini selama 2jam stgh....kami keluar makan di Skudai Parade dan meneruskan perjalanan ke Danga Bay serta Marathon menonton wayang mlm tuh...Tapi citer lain kali la ek...next post InsyaAllah....
Enjoy la tgk picture kitowg kt zoo ini....
Weeee~~~~~
:'D
~ Bergambar ngan Seladang...besar giler!!!Ini sekali tanduk boleh melayang badan!!! ~

~ Cantik kuda ni... ~

~ Tgk lah saiz ular sawa tuh ngan fendi...Besar bukan????
Kalau kna telan...naye....mintak jaoh Ya Allah!!! ~

~ Ayam belanda!!! Mengembangkan bulu ekor & badannya utk mengurat si Betina... ~

~ Burung Kasawari ~

~ Renungan mata yang menggoda!! ~

~ Dapat snap pintu keluar jerk...sbb da nak blik br sibuk begamba..hehehe... ~

~ Tiketnyer...RM15/Person....Inilah nama sebenar zoo ini... ~
~ T.C. Arapaima & Tropical Fish ~
~ Thanks for All ~


Tuesday, December 21, 2010

~ Diamond Dove ~

Assalamualaikum WBT...

Entry kali ni nak citer psl ahli keluarga baru....
Pada 13/12/10 aritu, aku berjaya membeli Sepasang Diamond Dove...
Sangat comel....ia antara species merbuk yang paling kecil....
memg cantik....
Akhirnya dpt gak aku beli burung ni...
dah lama dah mengidam sebenanyer...
hehehhe~~~~
Alhamdulillah....

Skng sangkar dia dah bertukar ngan Molly...
Bertukar hak milik....nasib Molly jenis xkesah...
klu x susah gak nk tggu dia biasakan diri...
Tgk semalam Molly dh biasa dah ngan rumah baru dia...

Harap2 DD ni cepat2 la bertelur & memberikan kami ahli keluarga baru...
Aminnnn~~~~~

~ Serasi Bersama ~

~ Inilah rumah diowg skng, yang dahulunyer rumah Molly...
Cuma tambah nest ngan buai baru jerk... ~
~ Thanks for Al ~


~ Mancing di Kolam MEGATRON, Kulai ~

Assalamualaikum WBT...
Arini nak citer psl Aktiviti memancing....

Sebelum ni pernah ceritakan pengalaman memancing di Kolam Ulu Pulai...
Kali ni kitowang mancing di
Kolam Memancing Megatron, Kulai...
Memg best tempat ni cuma yg xbesnyer..ikan yg kita dpt hendaklah kita lepaskan blik kecuali ikan kecik2 spt talapia or flower horn....

Seperti biasa, Kitowg pergi bertiga, aku, abg ae dan abah...
Kitowg pergi dlm kol 1.45ptg, selepas solat zohor sume...
Perjalanan kira2 stngah jam lebih cket br sampai....hehehe~~~

Aku seperti biasa, memancing talapia...
Abah pon join mancing talapia...
Abg ae mancing ikan besar...(selang seli gak)

Seperti biasa ikan yang asyik naik adalah ikan air tawar yang paling glemer...
Ikan Keli....
Jumlah ikan tak terkira....sbb dapat, snap picture tros lepas blik....
Kali ni ikan yg berjaya dinaikkan oleh kami ialah:
1) Ikan Talapia
2) Ikan Flower Horn (melambak2, yg kecik2 sumer campak blik...baikkan aku?? mengamalkan konsep catch & release)
3) Ikan Baung (C&R)
4) Ikan MBJB @ Ikan Lumut (C&R)
5) Ikan Keli (Saiz yg berbeza2...dr sekilo smpai lah 3kg lbh)
6) Ikan Patin (Special case)

Gambar2 ni antara ikan yang berjaya kami pancing....
Sangat best....sape berminat, jom la join lain kali....
weeee~~~~~
Layan gambar plak....
:'D

~ Abg ae dgn keli 3kg lbh ~


~ Abah pon ngan keli 3kg lbh...Tersenyum ~

~ Ini pon antara keli yang besar...lihatlah pnjg badannyer...ikan disini memg gemok2!! ~

~ Haaaa~~~~inilah specimen terbesar....Ikan patin seberat lbh kurang 8kg lbh...Puas!!!~
~ Memang besar....sampai lenguh tgn nak pegang utk bergambar...hehehe ~~~

~ Tersenyum gembira... ~
~ Thanks for All ~


Thursday, December 16, 2010

~ Itik Chomel ~

Aritu pergi Rimba Terjun, Pontian utk beli itik yang chomel....
Tapi xtaw jenis itik ape....nak kata itik serati bkn sbb saiznyer besar...
itik serati kcik saiz dia & leh terbang cket2....yg ni xleh...
Pastu de warna hijau kt leher dia...kata tokey, ni itik jantan...
patut la cantik....hehehe.....aritula br dpt men ngan itik....

Namanya 'Kuek-kuek'...cute x nama ni???hehehe~~~~
Bwk blik umah...main kejar2....boleh tahan gak la....lotih...

Tokey tu baik....kita beli itik sekor, dia bg ayam kg sekor...
sedapnyer ayam kampung....
Telur itik jgn ckp...2 kali dtg reban dia...2 kali dpt bwk blik telur itik...
1st batch abah buat telur masin...nsib jdik...sedappp~~~
2nd batch tu goreng jerk...letakkan 'knorr pasti sedap' dlm telur dadar tuh....xterhingga rasenyer....enak bangat sihh~~~nyum nyum~~~~
hahaha~~~cam shila rosli plak rase....promote telur dadar....
ade lg dlm esbox tu xabes goreng...almaklumla...telur itik kan besar dr telur ayam...
huhu~~~

Layan gamba plak ek.....
:'D

~ Macam itik pulang petang....diowg sumer beratur..Terkedek2 sumenyer jalan...memg kiut ~

~ Inilah Kuek-kuek (Terpilih dlm bnyk2 itik yg ada) ~
~ Thanks for All ~


Monday, December 6, 2010

~ Sarang Buaya Pasir Gudang ~

~ Assalamualaikum WBT ~

Arini nak berkongsi salah satu tempat lawatan baru yg terdapat di Johor Bahru...
iaitu Sarang Buaya Pasir Gudang....
Lawatlah diowg nyer website at SBPG...

Tempat ni baru dibuka dan ramai yg masih belom tahu dan sempat pergi ke sini....
Orang yang memperkenalkan aku tempat ni adalah Ajark...hehehe~~~~~

Kitowg pergi be-3 satu keta...nsib ajark pandai wat keta...klw x memg xsampai la kitowg kesini...
nak harapkan aku ngan jeli....hampeh...ada lesen pon serupa xde lesen...haha~~
Tempat dia memg hujung sgt klw lalu hiway pasir gudang tuh....mula2 ingat sesat....then jln je tros jumpa gak papan tandanyer....nasib.....
Tempat ni dibuka setiap hari kol 9.00 pg smpai 5.00 ptg...

Aritu kitowg smpai kol 4.45 ptg....da nk tutop dah...merayu2 ngan kakak kaunter tuh...
nsib baik dpt la msok gak...pastu nasib kitowg memg baik sbb time tu adalah time nk kasi buaya2 tu mkn...So dptla tgk buaya2 tu ngap daging ayam mentah yg diberi oleh petugas kt situ...memg bestla...

Mula2 petugas tu akan tiup wisel utk bitau diowg waktu mkn...
then muncullah muncung2 diowg dr dlm air...nmpak mata jerk...
pastu petugas tu baling ayam kt tempat lapang...then baru diowg naik utk mkn...
memg pandai buaya2 tu sume...tp ptg tu bnyk yg dah kenyang...
dpt tgk sekor je yg nk mkn...jadiklah....ye tak???
hehehe~~~~

Thanks to Jeli & Ajark sebagai teman bejalan2....
Kitowg same2 enjoys....
weeee~~~
:'D
~ Replika buaya di depan pintu masuk ~

~ Harga tiket rm5..pastu kitowg tunjuk student card, bayo rm2.50 jerk...murah2....jom pegi reramai...weeee~~~~

~ Jeli & Ajark...Thanks guyz.. ~

~ Petugas2 ni ngah bg diowg mkn kt tempat lapang tula...dia ckp umor buaya2 dlm ni lbh kurang 8-9 tahun....da besa la gak....yg penting CHOMEL!!!..weee~~~~~
~ Thanks for All ~


Sunday, December 5, 2010

~ Nes dan Lo ; Anak Stommy & Melly (November 2010) ~

~Assalamualaikum WBT~

Lama dah rase xupdate...
skng nk citer psl adik Walsya....
13/11/10 (Sabtu) ritu adik Walsya menetas....
Alhamdulillah kali ni 2 2 biji tlor jdik...
menetas la 2 eko...
hrap2 kali ni dpt la sepasang....
aminnn......
sbb skng xleh beza lg jantina diowg...huhuhu~~~~

Arini 06/12/10, genap umo diowg 24 hari...
da besa dah....Nama diowg aku bg
"Nes" & "Lo"
Cute x???
weeeee~~~~~
:'D

Day 1st...(13/11/10 ; Sabtu) Menetas

Umur seminggu

"Nes" & "Lo"
Genap 24 hari...
Comel kan diowg???


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...