Wednesday, August 31, 2011

~ Baby Budgie Ku Genap 24 Hari ~


Assalamualaikum WBT....


01/09/11 (Thursday)
Update baby sulong budgie ku...
Genap umur dia 24 Hari...dah besar gak...
Aritu umur 10hari masih togel xbnyk bulu lagi...TENGOK NI...
Enjoy Gambar jew...
:'D
31082011 (1)
~ Badan putih...kt blkng ada biru2 cket... ~

31082011 (8)
~ Dalam sabut (Nest) dia... ~
~ Thanks for All ~



~ Repair Aviary Zebra Finch ku ~

Assalamualaikum WBT...

28/08/11 (Sunday)

Puasa2 ni Sempat gak Me-repair aviary Zebra Finch ku...
Sebelum ni...hasil nasihat dari otai2 ZF...
Ada yg cakap sebab2 baby sulong ZF yg survive aritu mati dengan tiba2 adalah disebabkan oleh aviary yg kecil & bercampur dgn pair yg satu lagi...
So, Ada 2 cdngn:

1) Kena buat aviary besar,so luas lagi
2) Asingkan mereka ikut Pair masing2...

Setelah dipertimbangkan....
Aku amik cdgn No.2..Asingkan depa ni ikut pair dia...
padahal ada 2 pair je pun...kecoh plak kan...kihkihkih~~~
nak besarkan aviary xde masa,xde tempat!!!!

Harap2 pasni menjadilah hendaknya...
InsyaAllah.....Aminnn~~~~
:'D
280811 (5)
~ Setelah dibahagi 2...ok lagi kan saiz cage ni??? ~

280811 (3)
~ Antara alat2 yg digunakan... ~
~ Thanks for All ~


~ Sempat lagi kan???? ~

Assalamualaikum WBT....

31/08/11 (Wednesday)
Sempat lagi kan aku nak Ucapkan...

Selamat hari Raya Aidilfitri...
Maaf Zahir dan Batin...

Kepada semua pengunjung Blog aku yg biasa ni...
Semoga dengan kehadiran Syawal kali ni membawa Sinar Bahagia dlm hidup kita semua...
InsyaAllah...aminnnn~~~~
:'D

Tak lupa juga!!!!

Salam Kemerdekaan Malaysia yang ke-54 Tahun...
Merdeka!!!!
Merdeka!!!!
Merdeka!!!!
Merdeka!!!!
Merdeka!!!!
Merdeka!!!!
:'D
Picture1
~ Thanks for All ~


Friday, August 26, 2011

~ Tetamu Tak Diundang!!! ~

Assalamualaikum WBT...

25/08/11 (Thursday)
Dapat MMS dari Bae psl dia tangkap sekor ular kat Umah...
Memg penceroboh sungguh....
Last2 anep yg bunuh...aku xsampai ati plak...
Klw ikutkan ati nk gak bela..tapi cm xselamat jerk...
sbb xtaw dia jenis apa...sape yg tau leh lah bitau ek...
:'D
ular
~ Ular Jenis apa ni ek???? ~
~ Thanks for All ~


Tuesday, August 23, 2011

~ Melawat KazenKu, Al Kausar ~

Assalamualaikum WBT...

23/08/11 (Tuesday)

Semalam gak selepas balik mancing...
Singgah umah Al Kausar....
Maaflah yer ganggu ko ngah ngecat Umah..Maklumlah...Nak raya kan...
Macam biasa la...Nak tgk pets baru....
Sepasang Sugar Glider (Cbox & Grape)
Yg lain2 cam Fuzzy loop,Fantail pigeon & Meow2 yg sgt chomel...
Suker sgt tgk!!!!!~~~~
Tapi xsempat main lelama ngan diowg...kejar masa katakan...nak berbuka kowt...
Last2 Buka dlm keta gak kat hiway....mana taknyer...betolak dr Pontian kol 6.40..
hehehehe~~~~

Untuk Al kausar....
Semoga Dapat Menjadi Breeder Terhebat.....
Peace!!!~~~
:'D

23082011(007)
~ Fantail Pigeon, Lepas bebas...sama cam kawanan capuchine kat umah ni...Best kan??~

23082011(014)
~ Bae lagi jadik Model...Thanks Bae....hahahahaha ~

23082011(018)
~ Inilah slh satu Pair Sugar Glider tu...xsure yg mana...Grape kowt..btol x Al Kausar??? ~
Teringat kat Molly.... :'(
~ Thanks for All ~


~ Mancing Suka2 Sempena Ramadhan ~

Assalamualaikum WBT...

Semalam 23/08/11 (Tuesday)
Pegi mancing ngan Bae kat Rimba Terjun...
dari kol 1530-1800....
Berbaloi2...

Mancing parit je....xPenat sgt!!!!
Guna pun Set Pancing udang jew..baru syok...joran lembut abes...
kihkihkih~~~

Tapi bnyk gak HASIL...

1) Puyu - 8 Ekor (Sasaran utama)
2) Haruan - 6 Ekor (Sasaran sampingan), Sekor lepaskan balik sbb saiz xsesuai...
3) Keli Kampung - 2 Ekor (Sasaran utama selepas dapat sekor)
4) Lundu (Macam ikan baung) - Sekor (Sasaran xdijangka, ada gak dia kat situ)

230820111316
~ Tangkapan terbesar Bae...Keli kampung...bukan Keli Afrika yer...500 g jew...

23082011
~ Lokasi bawah kolong, Klinik Kesihatan Rimba Terjun,Pontian...hehehe~~~
~ Thanks for All ~


Monday, August 22, 2011

~ Adat Pelihara Benda Hidup ~

Assalamualaikum WBT...

22/08/11 (Monday)
Berita Sedih lagi...
Impian untuk tgk Baby Zebra Finch ku membesar Hancur Lebur Musnah...
Aku telah temui bangkainyer yg telah mati...
Sebab kematian xdpt dikenal pasti...Nak kata xmakan dah pandai mkn sendiri...
Tembolok berisi sekoi...Pening kepala pikiaq~~~

Sedihhh sgt...KECEWA....sbb dahla yg ni 1st menjadi...
Sabor2...Mesti ada hikmahnya InsyaAllah....
Rasa mcm dah fedap pon ade....
tapi xleh...Perjuanagan Mesti Diteruskan...
:'(
22082011
~ Kesian betol...Tembolok still ada sekoi... ~

22082011(001)
~ Thanks for All ~


Sunday, August 21, 2011

~ Ivy Tidur Dengan Nyenyaknyer ~


Assalamualaikum WBT....

20/08/11 (Saturday)
Video Ivy ngah tidur...
kacau2 pon dia mls nk bangun....
hehehehe~~~
Enjoyyy~~
:'D

video

~ Thanks for All ~


Friday, August 19, 2011

~ Bersihkan Reban Capuchine ~

Assalamualaikum WBT...

19/08/11 (Friday)
Akibat telur2 merpati capuchine dari 2 indukku xmenjadi kali ni...
Dah lebih due date....Maybe sbb xsubur & terpecah....
Aku wat keputusan!!!~~
Arini kena bersihkan reban mereka....
Keluarkan sumer & layur ngan api...Harap2 pasni diowg beranak pinak dgn lebih gembira...

Tetiba bila letak dlm sangkar kecik cam RAMAI plak merpati2 ni...
Lagipun baru amek balik Nes ngan Lo dari Al-Kausar Rabu lepas...(17/08/11)
Sbb Nes ngan Lo ni bukan Pair kowt....
Xpela...kita tgk lah nanti dia pilih sape sbgai teman hidupnyer...
:'D

19082011
~ 9 Ekor sumer skali... ~

19082011(010)
~ Nest2 diowg yg blom sempat dibersihkan lagi...tggu petang cket...nk wat skng, ponat lah...xbetenaga...Puasa kan...Alasan!!!.....kihkihkih~~~
~ Thanks for All ~


Thursday, August 18, 2011

~ Baby Budgie Ku Genap 10 Hari ~

Assalamualaikum WBT...

18/08/11 (Thursday)
Harini genap 10 hari usia baby budgie ku yg pertama ni...
Alhamdulillah membesar dengan sihat...tembolok pon penuh...
Pandai mak dia jaga...InsyaAllah....

Nak tanya...ada 4biji lg xmenetas...
Tapi xtaw nk check ade benih ke x???tadi dah try tgk guna lampu picit,
tp xbrapa nk pandai la...hehehe~~~~
cane ek???Ada cdngn x????
Biar mak dia mengeram lagi atau buang je telur tu???
plz help me...
Thanks...
:'D
~ Chomel x?????mata dia dah bukak arini...~~Mak dia memg slalu jaga dlm nest ni...xmoh kuar...Kiut sungguh!!!~
~ Thanks for All ~


Sunday, August 14, 2011

~ Baby Zebra Finch yang Chomellll ~

Assalamualaikum WBT...
Enjoy video...
hehehe~~~

video

~ Thanks for All ~


Monday, August 8, 2011

~ Baby Zebra Finch Keluar Nest ~

Assalamualaikum WBT.....

09/08/11 (Tuesday)
Hari ni gak baby Zebra Finch yg sekor tu dah kuar Nest dia...
Tapi msukkan dlm nestbox kasi dia btol2 leh terbang baru leh kuar...
Nasib parents dia still bagi mkn tadi...
Alhamdulillah....

Harap2 baby kali ni dpt survive,terbang & membiak mcm parents dia...
InsyaAllah...Aminnnn~~~
Mutation dia cm pelik cket....Banyak Putih....
Kita tggu dia besar lg....
hehehehe~~~~
:'D
~ Pandai toleh kamera...Chomel btol!!!!..Geram aku tengok!!! ~
~ Thanks for All ~


~ First Hatch My Lovely Pair Budgie ~

Assalamualaikum WBT....

Harini dlm Sejarah....
09/08/11 (Tuesday)
1st baby budgie ku menetas....
Alhamdulillah.....
Dari 5bijik telur baru menetas sekor...
Harap yg lain2 menyusul kemudian....
Dan semua mereka leh survive...
Amiiinnnn~~~~
Mood:Sukeeeee~~~
:'D

Untuk otai2 sumer....
Thanks atas bantuan selama ini....
Selain dari roti....apa lagi makanan tambahan untuk diowg ek????
Then ape next step pasni????excited plak....hehehe~~~

*credit to Senduduk Putih....

~ Merah lagi...xde bulu langsung...Tinggal 4 bijik telur lagi.... ~
~ Thanks for All ~


Wednesday, August 3, 2011

~ Kes Kematian Lagi ~

Assalamualaikum WBT....

Asyik berita sedih jew kebelakangan ni....
Semalam, 02 August 2011M Bersamaan 02 Ramadhan 1432H (Selasa)
2 ekor burung kesayangan aku mati....

Sekor budgie betina (Maybe xsihat tp xtaw sakit ape)
sekor baby zebra finch (Maybe sbb mak dia xbg mkn)

Sedih...xamek gamba pon...xsanggup nk tgk...
Kesian...xpe...sabor je lg....
InsyaAllah...
:'(

Tuesday, August 2, 2011

~ Mandikan Chicky for the 1st Time ~

Assalamualaikum WBT....

31/07/11 (Sunday)
Sempat meluangkan masa untuk mandikan Chicky...
Ingatkan xboleh, rupenyer tanya si Naim (Owner lama Chicky)...
dia ckp boleh mandikan, tp kena guna air suam & paras air xtinggi...
So....Terbukti...Chicky suker & gembira je Mandi....

Sambil tu bersihkan skali Terrarium dia...
Dah bersih dah.....
yeyyyy!!!!~~~
:'D
~ Berendammmm....Air suam tu...xleh sejuk2...hehehe...Saya dah Wangi... ~
~ Thanks for All ~


Monday, August 1, 2011

~ Salam Ramadhan 1432H ~

Assalamualaikum WBT....
Alhamdulillah harini hari pertama kita Berpuasa...
Dikesempatan ini Saya Nak Ucapkan....

Salam Ramadhan 1432 H untuk semua Umat Islam...
Semoga puasa tahun ni lebih baik & bermakna dari tahun2 yg lepas...
InsyaAllah...
Amiiinnnnn~~~~
:'D

Sesungguhnya aku Bersyukur Padamu Ya Allah kerana Menemukan
aku kembali di Bulan Ramadhan yg Mulia Ini....
~ Thanks For All ~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...