Saturday, March 30, 2013

~ Ivy Bertelur (Part 3) ~

Assalamualaikum WBT...

Video Ivy melahirkan telurnya...
Video ni adalah telur yang ke-10....
Yang lain2 xrakam pun...Tengok live jerk....
Selamat menonton...
:'D

video
~ Bergolek2 ekor ivy ~
~ Thanks for All ~


~ Ivy Bertelur (Part 2) ~

Assalamualaikum WBT...

Sharing sikit gambar2 yang sempat snap time Ivy lay egg tu....
Tak menyempat2....maklumla....time kemuncak tu selang seminit dua jerk dah kuar next telur...
Haru biru tadi...dahla Hujan masa separuh jalan tu...Berbasah2 nak settlekan Telur2 tu...
Terima Kasih Eka sbb sama2 bertungkus lumus menolong settlekan kerja2 tadi...
Alhamdulillah lega dapat settle sumer msuk bekas....
:'D

~ Baru nak Kuar ~

~ Dah Kuar ~

~ Dalam incubator...hahaha...sangat la incubatornya ~
~ 9 bekas petak, 3 bekas bulat ~
~ Thanks for All ~


~ Ivy Bertelur (Part 1) ~

Assalamualaikum WBT...
Bertarikh 30/03/2013 (Sabtu)
Alhamdulillah....Ivy berjaya Melahirkan telur2 yang selama ini dikandungnya....
Sian Ivy...Penat mengandung...Banyak plak tu...
Tapi akhirnya berjaya dikeluarkan...lega aku...
Bagi sesiapa yang mengikuti kisah [Perkahwinan Midut dan Ivy]
Inilah hasilnya.....Syukur Alhamdulillah...
Harap2 aku berjaya menetaskan telur2 tersebut...
InsyaAllah Aminnnn.....
:'D

Nak share Kronologi Masa kelahiran telur2 tersebut...
Memang sangat details...sbb aku menunggu kat Sebelah Ivy dari mula sampai abes...
Sangatlah Payah tengok Ivy meneran kuar telur2 tu...sadis sgt...
Straight keluar dari telur pertama pada pukul 1.50 ptg sampai telur yang terakhir 10.55 mlm...
Sebenarnya, dah keluar sebiji 27/03/2013 (Rabu) aritu...
So arini baru sambung kuar semua...Harap2 la...

Ivy selesai menimbus sarangnya jam 9.00 mlm tadi...bayangkan lah, start dia timbus pukul 5.20 ptg....
tapi sambil timbus tu sambil bertelur lagi 4 biji....kesian kan???penat agaknyerrr....
so dalam masa 3 jam 40 minit proses nak timbus sarang jerk....lama kan????
dah tinggi dah pasir dikumpulnya....
Saat aku menulis sekarang ni, Ivy dah tidur dah kepenatan...
Cara dia timbus pun best...ada cara2 nya mengikut tertib....Mengikut naluri keibuaannya...
Hebat Allah SWT cipta makhluknya...
kalaw di habitat liar, memg tertutup habis sarang Ivy tu, mesti xperasan tu adalah sarang...
Dah rata mcm biasa jew...cuma bonggol tinggi sikitla...hihihi...
:D

So skng aku tengah eramkan 39 biji telur Ivy dalam Manual Incubator jerk....
xdapat nak beli incubator automatic...xpela....otai kata cara manual pun fertile...
so aku try jela...Kita dah usaha...Allah yang menentukan....

Telur 01 - 3.20 pm (27/03/2013, Rabu)
Telur 02 - 1.50 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 hari
Telur 03 - 2.30 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 40 Minit
Telur 04 - 3.05 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 35 Minit
Telur 05 - 3.10 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 5 Minit
Telur 06 - 3.14 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 4 Minit
Telur 07 - 3.17 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 minit
Telur 08 - 3.20 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 Minit
Telur 09 - 3.25 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 5 Minit
Telur 10 - 3.31 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 6 Minit
Telur 11 - 3.36 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 5 Minit
Telur 12 - 3.38 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 2 Minit - Kembar 2 biji kuar, tp kecik sgt...
Telur 13 - 3.43 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 5 Minit
Telur 14 - 3.45 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 2 Minit
Telur 15 - 3.46 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 1 Minit
Telur 16 - 3.49 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 Minit
Telur 17 - 3.52 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 Minit
Telur 18 - 3.53 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 1 Minit - Macam Rosak
Telur 19 - 3.55 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 2 Minit
Telur 20 - 3.58 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 Minit
Telur 21 - 4.00 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 2 Minit
Telur 22 - 4.03 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 Minit
Telur 23 - 4.05 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 2 Minit
Telur 24 - 4.06 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 1 Minit
Telur 25 - 4.09 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 Minit
Telur 26 - 4.12 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 Minit - Telurnya macam kenyal2
Telur 27 - 4.17 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 5 Minit - Keluar sama tgh Azan Asar
Telur 28 - 4.20 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 Minit
Telur 29 - 4.29 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 9 Minit
Telur 30 - 4.44 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 15 Minit - Telurnya macam kenyal2
Telur 31 - 4.49 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 5 Minit - Telurnya macam kenyal2
Telur 32 - 5.03 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 14 Minit
Telur 33 - 5.11 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 8 Minit
Telur 34 - 5.20 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 9 Minit
Telur 35 - 5.51 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 31 Minit - Macam Rosak
Telur 36 - 5.57 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 6 Minit
Telur 37 - 7.00 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 63 Minit - Telurnya macam kenyal2
Telur 38 - 7.32 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 32 Minit - Telurnya macam kenyal2
Telur 39 - 10.55 pm (30/03/2013, Sabtu) Beza 3 jam 23 Minit

Moga2 Berjaya Menetas la telur2 ni....
Dan aku berjaya memelihara mereka sehingga besar...
InsyaAllah Aminnnn.....

~ Sian Ivy sampai tekangkang abes!!!!Memang Ibu yang sanggup berkorban ~
*Gambar2 kita tengok pada entry " Ivy Bertelur (Part 2) " nanti....
~~ Thanks for All ~~


Friday, March 29, 2013

~ New Member (Bearded Dragon) ~

Assalamualaikum WBT...

07/03/2013 (Khamis)
Alhamdulillah...Akhirnya....Next Wishlist aku iaitu Bearded Dragon telah berjaya kumiliki....
Setelah banyak ujian dan cabaran...
Berjaya juga akhirnya....Syukurrr...

Terima Kasih yang tak Terhingga kepada Muezz sebab membantu aku mendapatkan BD ni...
First delivery aku xdpt amik...So Muezz jagakan sehingga Sebulan lamanya...
Second delivery baru aku berpeluang ke Serdang untuk mendapatkan anak2 baru ku...huhuhu....
Gembira sungguh....

InsyaAllah niat aku untuk Breed diowang bila umurnya setahun....
Tapi baru perancangan jela...
Kita merancang tapi Allah yang menentukan....Betul tak????

Female : Namanya Biddy, 2 bulan, Normal colour, Hatch 05/01/2013
Male : Namanya Dibby, 1 bulan, Normal colour, Hatch 05/02/2013
So mereka matang dalam masa setahun InsyaAllah.....
Female Matang 0501/2014 dan Male matang dalam 05/02/2014...
So aku merancang nak Kahwinkan diowang pada 05/03/2014...
InsyaAllah.....

~ Awal2 penerimaan...Dibby xmo makan sampai kurus dah....
Thanks otai sbb bantu aku settlekan problem tu...
Skng Alhamdulillah sudah semakin Sihat ~

~ Makin membesar...Alhamdulillah ~
~ Kiri Dibby. Kanan Biddy ~
~ Thanks for All ~


Tuesday, March 26, 2013

~ Iguana Anatomy ~

Assalamaualaikum WBT...

Dah lama nak share pasal Anatomy Iguana ni...
Maklumlah....bila blaja anatomy manusia...so kena lah blaja gak
anatomy pet2 kita yang ade ni...
So buat masa ni sempatlah share cket tentang anatomy iguana...

Sebenarnya Sangat Penting kita study pasal anatomy haiwan ni ....
Bukan apa, sebagai contoh...kita baca article tentang iguana, jadi bila disebut bahagian2 tertentu iguana,
kita mudah faham tentang penerangan tersebut dan mendapat gambaran jelas tentangnya...

Selain tu, kita boleh juga mengetahui sesuatu perkara tentang Penyakit2 iguana,
mudah faham tempat2 yang sakit atau bahagian2 yang terlibat dalam masalah tersebut....

Article saya refer dari Herp Center Network by Richard Brooks & Lacey LaDuke
Harap2 pembaca2 semua dapatlah mengetahui serba sedikit tentang Anatomy Iguana ini...
Gambar Rujukan adalah ASAL dari Iguana Jagaan saya...Ivy dan Midut

Model : Ivy

Dewlap : An iguanas dewlap is a flap of skin that serves several purposes
Subtympanic Shield : The subtympanic shield serves little purpose. It is possible its large size would help dissuade predators by fooling them into believing it is a large eye or it may help to break up the iguanas shape amongst the trees
Eye : Iguanas have very keen eyesight and can see shapes, shadows, colors and movement at long distances
Mouth : The iguanas mouth is lined with small teeth designed to shred vegetation. These same teeth are capable of lacerating human flesh extensively
Nostril : The nostril of an iguana is used to breathe and expel excess salts as a result of their digestive process
Eye Ridge : The protrusion, or "ridge" above the eye
Nuchal Crest : An ornamental projection of small spikes found on the back of the neck (nape), behind the fatty deposits
Caudal Spines : These are the spines that run along the ridge of the back and tail. These spikes may serve more than the purpose of simply making the iguana an attractive species
Tympanum (Ear) : Iguanas have good hearing and can pick up sounds best in the 500 - 3,000Hz range
Jowl : The jowls are skin and muscle that seem to "hang" on either side of the head. Males have significantly large and more defined jowls than females do
Tuberculate Scales : Tuberculate scales are small tubular spikes that protrude behind the tympanum, above the front limbs and can come in a variety of colors

Model : Midut

Brain Bumps : The bumps on an iguanas head are not truly "brain bumps", they are actually fatty deposits that are a characteristic found in male iguanas
Rostral Horn : The rostral horn can appear alone or in a set of 2 or 3 and are not found on all iguanas. They can also be different sizes


Parietal Eye : The parietal eye, often called the third-eye, is photoreceptive and is used by the iguana to detect changing light patterns overhead. This ability allows them to detect predators (like birds) as they cast their shadow. Unlike a true eye, the parietal eye doesn't actually see shapes

Diharap entry kali ni dapat memberi manfaat kepada pembaca semua...
~~ Thanks for All ~~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...