Friday, February 6, 2015

~ Happy New Year 2015 ~

7 Febtuari 2015.. (Sabtu)

Assalamualaikum WBT...
Kesian blog ni...
setahun sekali je update...
Masa New year je plak tu...
Newyear la sangat...padahal dah bulan Feb...
haisshhhhh...
Teruk btol arepahmad skng...

Annway...
Selamat Tahun Baru kepada semua...
Semoga Tahun ni lebih baik dari tahun lepas...
InsyaAllah Aminnn....
:D

~ Thanks for All ~


Saturday, January 4, 2014

~ Happy New Year 2014 ~

Assalamualaikum WBT...
lamanya xupdate blog ni...
bersawang dah...bnyk tol labah2...
hihihi...

Masih sempat lagi nak wish...baru 5hb...kan kan....
So, nak ucapkan Happy New Year 2014...
Kepada semua yg mengenali diriku yang hina ini...
Moga2 Tahun ni lebih baik dari tahun lepas....
Azam & Cita-cita semua tercapai...
Wishlist semua terkabul...
InsyaAllah....
Aminnn...
:D

Wednesday, July 10, 2013

~ Salam Ramadhan 1434H ~

Assalamualaikum WBT...
Arini first dah kita berpuasa....
Rabu, 10/07/13...

Salam Ramadhan 1434H...
Sama2lah kita meningkatkan amalan kita sebaiknya...
Selamat Berpuasa...
:D

~ Kuda Idaman ~
~ Thanks for all ~


Sunday, May 26, 2013

~ Projek Amal Stray Cat at Johor Bahru ~

Assalamualaikum WBT...
Laporan Lawatan Projek tadi....
26/05/13 (Ahad) Bertempat di No.49, Kampung Tawakal, Seelong, Senai...
Secara keseluruhan...Projek amal tadi berjalan dengan lancar...
Objektif tercapai...Masalah banyak terungkai....
Jadi sekarang...tiba masa untuk kita membantu mana yang mampu...

Sedikit coretan dari saya untuk tatapan dan perhatian dari anda semua...

Keadaan Makcik Mala masih nampak sihat,tapi memerlukan rawatan yang lebih terurus...
Maklumlah...umurnya sudah mahu menjangkau 60 tahun...
Beliau juga telah menghidap penyakit kencing manis serta darah tinggi...
Kos perubatan dirinya terpaksa dikurangkan kerana untuk membantu kelangsungan kucing2 jalanan miliknya...
Namun itu semua tidak mematahkan semangat Makcik Mala untuk terus berbakti kepada kucing2 tersebut...
Makcik Mala memang seorang Insan Mulia yang hebat...sanggup mengorbankan kesenangan hidupnya untuk memelihara kucing2 jalanan yang diselamatkannya...
Tidak kira apa pun cabaran yang datang...Sanggup berlapar dan mengikat perut semata-mata untuk mendapatkan makanan untuk buah hatinya...
Kucing lah segala-gala baginya....Teringat saya kata2 makcik Mala tadi...
"This is my life"

Keadaan kucing2 pula masih dalam keadaan yang belum memuaskan...ada yang sakit dan ada yang sihat..Ada yg sudah lebih 4tahun tinggal bersama Makcik Mala...

Semua itu dijaga sendiri atas titik peluh usahanya yang tidak berbelah bagi dan tidak pernah rasa penat lelah serta putus asa...
Ada juga bantuan2 dari orang persendirian dan bantuan dari Veterinar yang sangat mengambil berat kucing2nya...
Tapi masih ada yang tidak dapat dibantu secara keseluruhannya...
Kucing2 itu semua ada yang dikutip sendiri, ada yang dijumpa selepas dibuang dan ada yang diserahkan sendiri kepada Makcik mala untuk dipelihara..
Makcik Mala masih sanggup menerima kehadiran kucing2 tersebut walaupun mengetahui dirinya sudah tidak mampu untuk menjaga kesemuanya...

Rumahnya pula amat tidak sesuai kerana Makcik Mala tinggal sebumbung bersama kucing2nya tanpa ada had dan sempadan yang sesuai...

Bilik air juga dikongsi bersama...Ruang tamu,Dapur dan kadang2 Makcik Mala akan tidur bersama kucing2nya...Penyayang sungguh...
Tapiii....ini semua ada had dan limitnya....
Marilah kita berfikir sejenak dan bermuhasabah diri mengenang usaha2 murni Makcik Mala ini...
Sampai bila ia harus terus berkorban dan apa akan jadi pada kucing2nya esok hari apabila............

Cerita ini bukanlah untuk menabur kesedihan dan menambah kepayahan...

TETAPI bertujuan untuk MEMBANTU Makcik Mala yang sangat memerlukan Bantuan2 dari anda semua..

Untuk langkah seterusnya...Pihak Pets Lover Johor yang diketuai oleh Saudara Asrol Nm akan cuba mengumpulkan dana untuk menyiapkan projek pertama iaitu

Kandang dibawah rumah Makcik mala...
ini bertujuan untuk mewujudkan tempat pengasingan atau pusat kuarantin untuk kucing2 yang sakit dari bersama dengan kucing2 yang sihat...
Ini sangat penting untuk menjaga kesihatan kucing2 tersebut...
Ruang untuk Makcik Mala juga akan diasingkan dari kandang kucing2nya untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan dirinya sendiri...
Buat masa ini...setelah bermesyuarat,bermuafakat,dikira dan dicongak...
Jumlah kutipan yang diperlukan untuk projek ini adalah sebanyak RM1500...
Jadi sumbangan dan derma dari anda semua amatlah diharapkan dan didambakan untuk meneruskan niat murni Makcik Mala ini...
Semoga Tuhan merahmati kehidupan anda semua....
"We Love Animals"

Sebarang Pertanyaan, Keterangan, Sumbangan serta Bantuan,

Bolelah merujuk dan berhubung dengan mereka:

1) Asrol Nm - 013 7722884

2) Norzianah Othman - 019 7112722
3) Qiera Xali- 017 7985346

Mohon share dan sebarkan...Moga2 usaha ini dimudahkan Allah...

Terima Kasih Semua...Jasamu Dikenang...



Sunday, April 21, 2013

~ Exo Terra : Calcium + D3 ~

Assalamualaikum WBT...
Alhamdulillah..setelah berminggu2 aku mencari....
Akhirnya dapat gak aku beli Suplement utk Biddy ngan Dibby....
Calcium + Vitamin D3...
Reptile petshop kat JB ni sumer aku singgah...dan semua bagi jawapan yg sama...
TAKDE STOK!!!....sedih btol...

Then aku buat keputusan utk guna cara online & by post...
Mula2 nak amik dari orang...tapi bila kira2 ngan Muezz...
Better aku amik dari Exo Terra...Puas hati...
Atas bantuan Muezz.....Berjaya gak...
Aku beli yg paling besar terus....menunjukkan rasa puas hatiku...
Sesapa yang rasa2 calcium dia dah nak abes...mai umah aku amik...
Sementara stok masih ada....
hahahahaha......
Barang sampai kat umah pada hari Khamis lepas, 18 April 2013...

Serba sedikit Info dari Exo Terra mengenai Calcium + D3 ni...
Aku translate kan dari page asal...
harap berguna...

- Kekurangan kalsium adalah masalah utama pemakanan untuk reptilia yang dipelihara.
- Kalsium Exo Terra + D3 adalah serbuk vitamin tambahan yang mengandungi tahap kalsium dan tiada fosforus serta jumlah yang seimbang vitamin D3 untuk penyerapan kalsium yang optimum dan untuk membantu memastikan kesihatan jangka panjang.
- Vitamin D3 membantu dalam penyerapan kalsium yang sempurna dan penting untuk reptilia peliharaan yang tidak terdedah kepada cahaya matahari semula jadi atau cahaya ultraungu.
- Exo Terra Kalsium + Serbuk vitamin tambahan D3 merupakan makanan pelengkap untuk reptilia.

Arahan pemberian pemakanan :

1) Sayur-sayuran dan buah-buahan :
- Campuran 1/2 sudu Exo Terra Kalsium + D3 dengan 1/2 sudu Exo Terra Multi Vitamin untuk setiap  campuran 500g sayur-sayuran dan buah-buahan. Sentiasa menyediakan air minuman segar dan bersih

2) Serangga :
- Campuran nisbah 1:1 bagi Exo Terra Kalsium + D3 dan Exo Terra Multi Vitamin dalam bekas dan letakkan serangga hidup. Tutup dan goncang perlahan-lahan sehingga semua serangga "bersalut". Tiada tambahan lain diperlukan. Sentiasa menyediakan air minuman segar dan bersih

3) Selepas buka, Sila simpan di tempat yang kering

~ Besar kan???Puas Hati!!! hahaha ~~
~ Thanks for All ~


~ Hadiah Pertandingan Mencipta Timeline ~

Assalamualaikum WBT...

14 April 2013 (Ahad)
Alhamdulillah...akhirnya hadiah yg aku menangi selamat sampai kepadaku...
Terlanjur pegi KL ngan Shah Alam...so amik la skali hadiahnya...
Jumpa Kak Su kat TBS...settle sumer...legaaaa.....
cuma sedih xsempat singgah Macau...xdpt cuci mata...
Thanks kat Muezz sbb teman ngan Kak Su atas hadiahnya....Best2....

Aku Dapat Tempat kedua...
Pertandingan Mencipta Timeline utk Group Facebook, Pets - Parrot Club Malaysia (PPCM)
Rezeki gak laaa....walaupun buatnya payah...
tapi xtau la cantik ke tak...tapi bagi aku sgtlah puas ati dengan hasilnya...

Thanks sgt2 pada Kak Suzila ngan Bang Mahsan sebab bertungkus lumus menjayakan pertandingan tersebut...
Sebelum ni aku pernah masuk gak pertandingan Mencipta logo...tapi tak berjaya...
Alhamdulillah kali ni ade rezeki....
:'D

Syarat2 pertandingan mesti menggunakan logo PPCM dan ada gambar2 haiwan peliharaan...
Tadaaaa~~~~inilah hasilnya.....

~ Okey tak??? *click utk gambar jelas ~

~ Ini plak hadiahnya ~
~ Seekor Lovebird Peaceface Lutino Red Eye ~
Comel2....
~ Thanks for All ~


Saturday, March 30, 2013

~ Ivy Bertelur (Part 3) ~

Assalamualaikum WBT...

Video Ivy melahirkan telurnya...
Video ni adalah telur yang ke-10....
Yang lain2 xrakam pun...Tengok live jerk....
Selamat menonton...
:'D

video
~ Bergolek2 ekor ivy ~
~ Thanks for All ~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...