Sunday, November 5, 2017

~ Bela Toman ~

4 Disember 2015 (Ahad)
Alhamdulillah...
Akhirnya impian aku dari kecik nak bela ikan toman tercapai...
8 hari je lg masa tu aku nak nikah...
Syukur dapat bela gak masa bujang...kiki...

Mula2 siapkan kolam dia dulu...
Masa tu aku dah start dah carik2 n survey sape yg ada toman...lama gak...carik punya carik last2 aku jumpa org ternak toman kat Pekan Nenas... kolam ternak toman utk komersialkan daging dia jadi fillet dan dieksport ke Singapura...
Syukur aku jumpa kolam ni...
Terima kasih sifu Maman Tai sbb bitau lokasi...
Then bermula lah misi mendapatkannya...
Mula2 pergi carik tempat xjumpa...masa tu dah petang...susah woo nk jumpa...sedih je balik JB semula dengan tgn kosong...

Then tanya semula lokasi dgn maman tai kasi faham betul...esoknyaaa pergi lg...
Memg belah dalam kawasan dia...patut susah jumpa...
Syukur jumpa jgk...borak punya borak dgn tokey cina tu dia pun setuju suh try bela 2ekor dulu...dia ckp yg ni susah nak idop...mula2 dia ckp memg xkan hidup kalau bwk balik bela...pastu bila dia berbual ngan abah pastu tgk kesungguhan kitowg beria2 nak bela...dia ckp okla...boleh idop 50-50 dia ckp...hihi...oklatu... kitowg pun setujula...bukan apa..dia ckp toman ni manja...bukan toman liar...makan semua diowg bg dari kecik...cukup umur tinggal tuai je...jd mungkin diowg xtahan sgt kalau transport bagai..bela utk fillet kan...cmtulah... kalau toman liar mungkin la susah sikit nk mati...

pastukan...klako betulla...kitowg boleh plak xbawak bekas pun nk bwk balik toman tu...excited sgt kan...sbb mula2 konon2 nk dtg tgk je dulu...usha2..tu yg xprepare barang...kitowg pun buat keputusan keluar semula ke bandar pekan nenas utk carik tong polisterene ngan pump bubles yg bateri tu...carik2 nasib jumpa...then kitowg terus la gerak semula ke kolam tu...sbb kalau lmbt takut tutup...diowg dah abes trip pagi utk pemprosesan...tghari diowg siap packing semua memg tutup dah kolam tu...

Then kitowg berjaya pilih 2 ekor... xdpt nk pilih sgt pun sbb susah woo...bnyk sgt dlm kolam tu...mula2 nmpk dah yg cantik...sekali indon tu masuk je kolam tu berterabur semua lari...cmne nak pilih..hahaha...memg nasib2 jela..bila indon tu tangkap dia tanya ok tak ni...mula2 ada yg cacat...kitowg ckp xnakla..kalau nk mkn okla...ni nak bela.. hihi...tu yg xlama sgt pilih...sian indon tu...hihi... then packing2 trus kitowg gerak balik JB...

Sampai2 je trus je masuk kolam...nampak cantik... hihi...syukurrrr.....
😊😊😊

Ni dah mati...sekor je yg idop...betul tokey tu ckp 50-50...haha...sekor lg tu idop lg smpi sekarang... arini masa aku menulis 6.11.2017...dah nak dekat 2 tahun dah aku pelihara mereka...

Ni saiz masa dpt..saiz selipo aku tu...saiz 10 lebih kurang...beso kan? Puas hati...hihi...

Ni masa baru2 masuk kolam...happy je mereka dpt tempat baru... Alhamdulillah..
Terima kasih... 😊😊😊

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...