Tuesday, January 17, 2012

~ Handfeed Baby Tiong ~


Assalamualaikum WBT...

17/01/2012 (Selasa)
Masuk harini genaplah 4 HARI aku handfeed baby tiong ni...

Citer dia mcm ni...sblum ni aku slalu tgk ada burung tiong suka sgt terbang2 atas atap anjung umah sewa aku ni..then biar jela...xtepikir papela...so pada suatu hari...(ceeewwahhh...cam citer drama plak) aku terdengar bunyi kicauan burung2 kat atap tersebut..lalu aku pun syak ni mesti baby2 tiong tu..sbb bunyik dia cam kenal...patutlah slalu nampak parents diowg dok ctu...
Apa lagi...terus bitau Chaom, ajak tgk betul ke ada baby burung tu...chaom pun terus jew..padahal ngah tgk muvie tu...maklumlah...kitowg br je abes 1st paper...5hb...Then pinjam tangga umah sebelah then trus naik..tp paham2lah...chaom yg naik...bkn aku...takut kowt...tangga tu cam nazak jerk...huhuhu...then bila tgk2...nilah hasilnyerrr....baby tu xtumbuh bulu pun lg...

anak tiong
~ Ada 4ekor semuanya... ~

Then kitowang biar dulu....sbb tanya kat group burung kat FB, diowg ckp tggu bulu pahat kuar br leh amek handfeed...g satu aku xde pengalaman kan...1st time ni handfeed tiong...so kenalah tanya2 dulu kat org2 yg dah berpengalaman...so kitowg buat keputusan nk amek lepas abes final exam t...12hb...

So tyme 12hb tu, xleh amek lagi...busy ngan hal2 lain...ingt nk amek esoknyer...xdpt gak sbb de keje kat Faculty...last2 amek 14hb...so bermulalah tugas aku sebagai bapak kepada diowg ni sumer...semua skali de 4ekor...tapi aku amek 3ekor jew...2 utk aku..sekor lg utk bang Amir...sifu aku yg ajar2 nk handfeed tiong ni...lg satu biar mak dia yg jaga...sian plak klw amek sumer...penat mak dia besarkan...hahaha....tp xpe..etlis parents dia xdela kna carik makanan bnyk sgt..sbb nk bg mkn sekor jew...klw x sblum ni aku tgk smpai nak gelap diowg masih bwk mknan...memg parents yg bertanggungjawab...bagus2...

catch them
~ Hah!!nilah chaom...nampak x akuarium tu??? Ikat kat seluar tu...senang nanti nak letak..takut jatuh plak baby2 tu sumer... ~

catch them
~ Dah mcm org nk amek sarang burung layang2 dah aku tgk...Thanks chaom ~

anak tiong
~ Inilah baby tu...orang ckp tunggu sampai bulu pahat...ni dah nak bulu pelepah dah...kena gelak aku ngan bang amir...sbb dah besar...tp xpela...still ok lagi klw nak handfeed ~

So bermulalah aku handfeed diowg ni sumer...berbekalkan dedak jenama Emas10...harap2 pasni diowg leh membesar & jinak sesangat2....xsabo plak nk tggu diowg besar....

handfeed anak tiong
~ Inilah mereka bertiga....comel x??? ~

handfeed anak tiong
~ Sungguh pelahap diowg2 ni sumer tyme makan...xpela..yg penting kenyang... ~

handfeed anak tiong
~ Sekor nama dia Mobby & sekor lagi chaom bg nama Zambooga ~
~ Sukatila...aku ok je memana...yg penting puas hati...InsyaAllah... ~
~ Thanks for All ~


11 comments:

  1. wow sgt teruja melihat kejadian ni!!!!
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe.....
      memg teruja...klw ko try bg dia mkn lg teruja...bising ya amat!!!huahuahua...
      try ni...1st time kan....
      wish me luck...insyaAllah...ritu handfeed budgie xberjaya...
      :'D

      Delete
  2. budgie kt umh ni xnk handfeed? mlm2 pn leh dgr suara anak dia bising. "Tiong di atap di'susu'kan, baji dirumah dibiar kelaparan.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. overrr!!!!!!xlarats peribahasa...
      budgie xpe....biar mak dia lah bg mkn....
      sihat cket....
      :'D

      Delete
  3. comei burung burung ni mcm kau. ahak!....tersuka pulak tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehehe...aku memg comel...kihkihkih~~~
      suka kew??ape lagi..try la bela sekor dua...
      :'D

      Delete
  4. waaa....pengalaman itu berharga
    saya,penah membela burung tiong emas,ingat nak ajar bcakap...namun xkesampaian.dah arwah huhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul..sblum ni xde pengalaman pun...ngeee~~~
      sedih kan klw pets kita bela mati...
      :'(

      Delete
  5. Apa makanan nye tu? Sy pun br dpt seekor dr siling umah sy. Tp bulu kekal dah nk tumbuh separuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. @spartansato :
      Oh dulu suap guna dedak beli kat petshop je...saya guna Jenama Emas10...
      Try la suap...nanti dia jinak...
      Best2...
      :D

      Delete
  6. sy nk beli klaw ade anak suap sepasang wasap 0133073380

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...